9/9

Kariérní pauza: Cesta k lepšímu já nebo k menší výplatě?

10/10/2024
Eva Chalupová

Kariérní pauza může na sociálních sítích vypadat jako skvělý krok, ale podle výzkumu Harvard Business Review (July, 2024) má stále vliv na vaše šance na trhu práce a výši platu. V tomto článku se podíváme na to, jak se na kariérní přestávky dívají personalisté a co můžete udělat, abyste minimalizovali jejich dopad.

 

Instagram vás pochválí, ale co realita?

Na sociálních sítích je kariérní pauza často vnímána jako odvážný a pozitivní krok. Lidé sdílejí, jak si berou čas na regeneraci, cestování nebo rozvoj nových dovedností, a zpravidla za to dostávají obdiv. LinkedIn dokonce přidal funkci „Kariérní pauza“, kde si uživatelé mohou pauzu přidat do životopisu a ukázat, jaké nové dovednosti získali. Generace Z a mladší generace obecně vidí kariérní pauzu méně negativně než starší ročníky.

 

Ale zatímco na Instagramu nebo LinkedInu sklidíte pochvalu za odvahu a sebereflexi, jak to vidí skuteční zaměstnavatelé? Realita v pracovním světě je stále trochu jiná. Mnoho firem se na kariérní přestávky dívá s podezřením, zejména pokud je nevysvětlíte nebo nedokážete doložit, jak jste svůj čas využili.

 

Firmy na to koukají jinak: Přestávka jako černý puntík

Ačkoliv na sociálních sítích kariérní pauzy zaznamenaly značnou popularitu, firmy na to mají stále konzervativnější pohled. Výzkumy ukazují, že životopisy s pauzou mají menší šanci dostat se k osobnímu pohovoru (HBR, 2024).

 

Personalisté často vnímají delší přestávky jako riziko. Objevují se obavy o spolehlivost, motivaci a udržení dovedností. Pokud kariérní pauzu nevysvětlíte dostatečně jasně a nepředložíte smysluplný důvod, může být považována za „černý puntík“ na vašem životopise, což vám může zkomplikovat cestu k nové pozici.

 

Pauza = menší výplata?

Bohužel ano. Přestávka v kariéře vás nemusí ovlivnit jen při náboru, ale také při vyjednávání o platu. Výzkum ukazuje, že ti, kdo si nevzali pauzu, mají větší šance na vyšší platové zvýšení. Kandidáti bez kariérní pauzy získávají v průměru až 22% zvýšení platu, zatímco ti s přestávkou často dosahují pouze 14% zvýšení (HBR, 2024). To platí zejména u mladších profesionálů, kteří ještě nemají tak rozsáhlou kariérní historii.

 

Z dlouhodobého hlediska tedy může kariérní pauza způsobit i to, že si v budoucnosti vyděláte méně. Pravidlo je jednoduché – čím kratší pauza, tím menší dopad na plat a kariérní postup.

 

Superhrdinové bez přestávky: Proč lidé bez pauzy vítězí?

Zajímavým vedlejším efektem narůstajícího trendu kariérních pauz je to, že lidé, kteří si pauzu neberou, mohou získat výhodu. Čím více lidí si bere čas mimo pracovní trh, tím více vyniknou ti, kteří zůstávají aktivní. Tito lidé jsou vnímáni jako „superhrdinové“ trhu práce – ti, kteří přežili krize, vyhazovy a snadno se přizpůsobují.

 

To dává zaměstnavatelům signál, že jsou odolnější a spolehlivější, což může zvýšit jejich šance na lepší pozici nebo vyšší plat. Pauza v kariéře tak paradoxně může zvětšit rozdíly mezi pracovníky a zvýhodnit ty, kteří si pauzu nevzali.

 

Závěr: Pauza v práci? Promyšlená strategie je klíčem

Přestávka v kariéře nemusí být konec světa, ale rozhodně s sebou nese rizika. Ať už si pauzu berete z osobních důvodů, pro váš seberozvoj, nebo rozjezd podnikání - klíčem je promyšlená strategie a správná komunikace. 

Pokud si pauzu neberete kvůli zásadní životní událost nebo bolestné ztrátě, je důležité během ní zůstat aktivní.

 

Co vám může pomoct?

  • Buďte transparentní. Využijte LinkedIn a jeho funkci Kariérní pauza, kde vysvětlíte, co děláte.
  • Zapojte se do profesních komunit, které jsou pro vás relevantní. Ať už vlastními příspěvky nebo sledováním trendů, obojí se počítá.
  • Zviditelněte se. Nabídněte své služby jako profesionál na Projectwave (zdarma) nebo se registrujte do databáze freelancerů, např. Na volné noze (za poplatek). Štěstí přeje připraveným. 
  • Pracujte na sobě. Využijte volno k odpočinku, sebereflexi, a rozvoji svých dovedností jakéhokoli druhu - k navázání nové spolupráce může pomoci i zcela “nepracovní” maličkost ????