9/9

Jak poznat, že je na čase odejít z práce a proč je to tak těžké?

14/04/2024
Eva Chalupová

Odchod ze zaměstnání může být osvobozující, osvěžující a nesmírně prospěšný,” hlásá titulek článku na internetu. „Bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal”, říkají často lidé, kteří si změnou zaměstnání prošli. Tak proč to tak necítíte? Proč vás svírají obavy a točíte se pořád dokola ve víru pochybností i přes to, že se v práci necítíte dobře?

Opustit špatnou práci nemusí být tak snadné, jak se na první pohled zdá. Každý z nás má jiný „bod zlomu“ a musí si k němu dojít sám. Možná vás náš článek k němu maličko poposune. Věřte tomu, že si zasloužíte chodit do práce, která vás neničí.

Je čas?

Žádná práce není dokonalá. Téměř každý z nás si na své zaměstnání občas stěžuje nebo dokonce uvažuje o jeho změně. Problém nastává, když zprvu nenápadné signály, které naznačují, že je nejspíš čas na změnu, přibývají na intenzitě. Postupně nám začnou zasahovat nejen do práce, ale do všech oblastí života. Hranice mezi „tohle ještě má smysl zkoušet překonat“ a „už musím pryč, nebo se zblázním“ je velmi tenká. Jak poznat, na které straně stojíte?

Můj kariérní kouč (career coach is the new therapist) s oblibou opakuje jedno pravidlo. Pokud se ze třiceti pracovních dnů pětadvacet dnů usmíváte (nebo alespoň udržíte koutky ve vodorovné pozici), je vaše práce dobrá. Pokud se dvacet pět dní mračíte, je čas jít dál. A pokud máte úsměv na tváři celých třicet dní, něco s vámi není v pořádku.

Ale teď vážně. Jaké varovné signály, jež naznačují potřebu změny, byste neměli přehlížet?

Žádné nebo malé uspokojení z práce

Pokud vás vaše práce nebaví, neustále se cítíte nešťastní, nenaplnění či nespokojení, je velmi pravděpodobné, že je čas vyměnit zaměstnání za lepší.

Nedostatek příležitostí pro kariérní růst nebo rozvoj

Cítíte, že jste ve své současné roli uvízli, nemáte se kam posouvat nebo se co nového učit? Pokud máte pocit, že stagnujete, nedosahujete svých osobních ani profesních cílů, je čas jít o dům dál. 

Chybí náležité uznání nebo ocenění

Máte pocit, že vaši práci nikdo neocení? Zůstávají vaše výsledky a úsilí dlouhodobě nepovšimnuty? Potýkáte se s nízkou mzdou, dlouho jste nedostali přidáno nebo váš plat neodpovídá vaší úloze ve společnosti? Je správný čas uvažovat o odchodu.

Toxické prostředí nebo napjaté vztahy

Máte-li napjaté vztahy s vaším nadřízeným nebo kolegy a v práci vám je nepříjemně, měli byste zvážit výpověď. V práci trávíme třetinu života a nikdo by neměl zůstávat v nezdravém pracovním prostředí. 

Vyhoření a chronický stres 

Svírá se vám při pomyšlení na práci žaludek nebo v noci nespíte, protože cítíte úzkost? Cítíte se neustále přetížení a vyčerpaní? K psychické nepohodě se přidávají i zdravotní problémy? Není nač čekat. Pokud vnímáte příznaky vyhoření, měli byste začít rychle jednat.

Tohle všechno víte, ale z různých důvodů zůstáváte roky v práci, která vás neuspokojuje, v které se nic nenaučíte a nikam se neposunete, jste špatně placeni a ničí vás toxické prostředí. Proč to tak je? Pojdmě si rozebrat šest běžných důvodů, proč nejste schopni opustit práci, kterou nesnášíte a co s tím dělat.

1. Strach ze změny a ztráty jistot

Číslo jedna mezi důvody, proč zůstáváte v práci, která vás ničí. Už jen samotná myšlenka na změnu práce vás paralyzuje. Odchod ze zaměstnání totiž znamená začít znovu chodit na pohovory, muset znovu dokazovat svou hodnotu a podstupovat boj s konkurencí, opustit svou komfortní zónu, jít do neznáma, zvykat si na nový kolektiv a nový způsob práce. Jste pohodlní a bojíte se do toho říznout a tak rozhodnutí hledat si novou práci neustále oddalujete a doufáte, že se to nějak vyřeší samo. Ale většinou nevyřeší.

Pokud lidský mozek něco opravdu nesnáší, pak je to nejistota. Má proto tendenci na obranu posílat do naší mysli celou plejádu představ možných katastrof, které mohou nastat. Zkuste se od toho ale na chvíli oprostit a zapřemýšlejte, co byste dělali, kdybyste se nebáli. Jaká by byla vaše ideální nová práce? Jaký by měl být tým lidí kolem vás a atmosféra na pracovišti? A co byste poradili kamarádovi, který by byl ve stejné situaci jako teď vy? 

2. Strach z nedostatku financí a ztráty benefitů

Strašák číslo dvě. Práce poskytuje příjem, který vám umožňuje splácet účty, hradit náklady na bydlení, stravu a další potřeby. Když si ale představíte, že by vám najednou na účtu přistálo peněz méně nebo dokonce žádné a museli byste snížit svůj životní standard, raději si celý odchod rozmyslíte. Kromě toho vám zaměstnavatel často poskytuje nemalé výhody, jako je zdravotní a penzijní pojištění, placené volno, nejrůznější příspěvky, bonusy a tak dále. Vyhlídka na ztrátu těchto výhod může bolet.

Co s tím? Existuje několik možností. Jednou z nich je udělat si ještě před odchodem finanční plán a dostatečnou rezervu. To vám jednak pomůže pokrýt náklady během doby hledání nového zaměstnání, a za druhé významně sníží hladinu stresu. Můžete také zainvestovat do svého vzdělání. Zní to jako protimluv, ale rekvalifikační kurzy nebo školení vám mohou otevřít nové možnosti a zajímavé platové ohodnocení. A za třetí - zvažte, jestli peníze, kvůli kterým do práce chodíte, chcete vydělávat pod tlakem nebo jestli by pro vás nebylo lepší pracovat ve větším klidu, třeba za méně peněz.

3. Vztah k firmě či kolegům

Pokud jste ve firmě delší dobu, můžete mít pocit, že do ní zkrátka patříte nebo že jí dlužíte loajalitu, a to i přesto, že vás práce už nadále neuspokojuje. Možná kolem sebe máte dokonce dobrou partu. „Mám rád firmu. Mám rád lidi kolem sebe. Nedalo by se to přece jen vydržet?“ říkáte si. Nedalo. 

Uvědomte si, že společnosti si vás najímají, aby využili vašich dovedností. Pokud firmě už žádnou hodnotu nepřinášite, nechá vás jít. A teď tu logiku obraťte. Podívejte se na to, zda společnost stále poskytuje vašemu životu hodnotu, kterou potřebujete a kterou si zasloužíte. Pokud ne, měl by jít sentiment stranou.

Dobré vztahy s kolegy by také neměli být jediným důvodem zůstávat, jestliže je většina ostatních věcí na nic. Protože o dobré vztahy nemusíte přechodem k jinému zaměstnavateli přijít. Pokud jsou opravdu srdečné, přežijí i váš odchod.

4. Strach ze ztráty identity či postavení

Pro mnohé lidi je jejich práce úzce spjata s vnímáním sebe sama. Definují se tím, co dělají a považují svou pracovní roli za důležitou součást svého života. Ztráta role pak může vést k pocitu ztráty identity a k nejistotě ohledně toho, kým vlastně jsou. Poznáváte se?

Je důležité zamyslet se nad tím, jak moc vás vaše práce definuje. Jste opravdu to, co děláte? Nebo je vaše práce jen jedna z věcí, kterou děláte a můžete se identifikovat i nějak jinak? Zaměřte svou pozornost na hledání jiných zdrojů identity mimo pracovní prostředí, jako jsou například zájmy, koníčky či rodina. To vám může pomoci nahlédnout na sebe člověka mnoha rolí a oprostit se od práce jakožto něčeho, co vás určuje.

V naší společnosti je naše práce často vnímána jako důležitý ukazatel úspěchu a prestiže. Často tedy zůstáváme na pozici, která nás nadále netěší ze strachu, že změna role povede ke ztrátě uznání a respektu ze strany ostatních. To může negativně ovlivnit nejen naše sebevědomí, ale i pocit vlastní hodnoty.

Popřemýšlejte o tom, co je pro vás skutečně důležité a co vás naplňuje. Zkuste se zaměřit na aspekty, které jsou smysluplné pro vás, namísto toho, co ostatní vnímají jako prestižní. Pokuste se také přehodnotit své vnímání společenského postavení a prestiže. Uvědomte si, že skutečná hodnota jedince nezávisí pouze na pracovním postavení, ale na celkovém přínosu společnosti nebo třeba vlastní rodině.

5. A co když…

A co když mě konečně povýší? Co když mi konečně přidají? Co když můj šéf odejde? Konečně někdo ocení moji práci? Mi svěří nový projekt? Spraví někdo kávovar? Se stane zázrak?

Nečekejte na zázraky. Odchod z práce patrně zvažujete už delší dobu. Pokud se doposud nic nestalo, je velmi nepravděpodobné, že se něco změní ve váš prospěch. Seberte odvahu a buďte hybatelem změny.

6. Sladké mámení

Už jste se rozhodli odejít a oznámili to nadřízenému. To, co roky nešlo, najednou jde – vyšší plat, lepší pracovní zařazení, povýšení. „Stačilo“ jen oznámit, že jste si sehnali jiné místo a odcházíte. Jednou z taktik, pomocí níž se vás mohou snažit ve firmě udržet, je i mazání medu kolem úst: „Jsi pro nás nenahraditelný, jedině ty víš, co a jak.“ V takové chvíli je lehké propadnout dojmu, že je má cenu zůstat. Je ale na zvážení, jestli takovým slibům podlehnout.

Především se zamyslete, jestli se všemi lákadly, které vám teď ve firmě nabízejí, zmizí důvody, kvůli nimž jste se rozhodli odejít. Dál - jestliže je vám zaměstnavatel ochoten vyjít vstříc, nejspíš pro něj budete důležití. Proč to tedy neocenil už v minulosti? A bude toho schopen do budoucna? Nebo to budete muset znovu hnát až do krajnosti? Nenechte se zviklat. Firma měla pravděpodobně dostatek času, aby si uvědomila, kdo je pro ni klíčovým zaměstnancem a koho by byla škoda ztratit. Pokud vaši práci, ačkoliv byla tak stěžejní, jak teď tvrdí, brala dosud jako samozřejmost, nemusíte mít při odchodu výčitky svědomí. Ostatně firmy, které jsou prozíravé, se o své zaměstnance starají průběžně. Zjišťují, co jim chybí ke spokojenosti, zavádějí pro ně různé programy a řeší i jejich individuální požadavky.

A co teď?

Rozhodnutí změnit práci není jednoduché, pořád ale platí, že šance na sehnání lepšího místa jsou velmi dobré. Pokud se rozhodnete k tomuto odvážnému kroku, držíme vám palce. Jestliže však stále máte obavy, obraťte se na kariérního poradce. Ten vám jistě poskytne užitečné rady přímo na míru a bude vás celým procesem provázet.