9/9

Jak postupovat při změně zaměstnání?

16/05/2024
Eva Chalupová

V minulém článku jsme se věnovali tomu, jak poznat, že je čas odejít z práce (a proč je to mnohdy tak těžké). Dnes se zaměříme na to, jak při hledání nového zaměstnání postupovat tak, abyste se vyhnuli zbytečnému stresu a našli pro sebe přesně to pravé. 

Načasování je klíčové

Rozhodnout se dát konečně výpověď může být po dlouhých týdnech či dokonce měsících váhání osvobozující. Nenechte se však unést momentální euforií a dobře si vše naplánujte. Dejte si pár měsíců na vytvoření finanční rezervy a podrobného plánu/strategie, které vám hledání značně usnadní. 

Pochopte sami sebe

Začněte od toho, co nechcete. Ač se tato rada zdá být v rozporu s většinou seberozvojové literatury, v tomto případě dává smysl a může vám pomoci se odrazit. Vraťte se znovu k důvodům, proč jste se rozhodli opustit stávající zaměstnání. Podle toho si snáze vytvoříte strategii pro další kroky. Vadí vám korporátní prostředí? Zaměřte svou pozornost na menší firmy a start-upy. Chcete být sami svým pánem? Zvažte možnost dělat na sebe. Nechcete strávit hodiny dojížděním? Eliminujte zaměstnavatele, kteří nejsou ve vaší dojezdové vzdálenosti. 

Ujasněte si své priority a cíle. Než začnete hledat nové zaměstnání, je nutné si uvědomit, co chcete dělat. Chcete pokračovat v nastartované kariéře a získat lepší práci? Nebo chcete změnit obor a začít úplně od začátku? Přemýšlejte o svých zkušenostech a dovednostech, které můžete na nové pozici uplatnit. Mějte otevřenou mysl, nebraňte se změně náplně práce nebo dokonce i celého oboru, pokud vás láká a máte pocit, že by vás bavil. Snažte se získat co nejvíc informací o oboru, do kterého chcete jít, novou oblast prozkoumejte.

Při hledání nové práce si můžete položit několik návodných otázek, které vám pomůžou rozhodnout se, jak dále směřovat vaši profesní dráhu:

  • Proč chcete stávající práci měnit? Sepište si klady a zápory současného zaměstnání. Nejen pracovní náplně, ale i společnosti jako celku, vašeho týmu, nadřízeného atd.. 
  • Co očekáváte od nového zaměstnání?
  • Jaké je vaše vysněné zaměstnání?
  • V čem jste dobří a co můžete nabídnout novému zaměstnavateli? 
  • Za co vás kolegové a nadřízený chválí? 
  • Co vás baví, ale ještě se  v tom potřebujete zdokonalit? 
  • Jak by měla vypadat společnost, pro kterou chcete pracovat? (Postavení společnosti na trhu, obor podnikání, benefity pro zaměstnance apod.)
  • Kde by měla společnost sídlit, respektive jak dlouho chcete do zaměstnání dojíždět?

Udělejte si průzkum trhu / Příležitost číhá všude

Nejsnadnější a nejrychlejší cestou, jak najít vhodné pracovní příležitosti, je prozkoumat pracovní portály, kam zaměstnavatelé přidávají své nabídky. Kontaktovat můžete napřímo také personální agentury, které se specializují na zprostředkování pracovních pozic se specifickými požadavky. Je to velice efektivní cesta, máte-li nějaké speciální zaměření.

Mnoho firem dnes nabízí nová pracovní místa i přes své sociální sítě. Od středních pozic výš se vyplatí být na profesní síti LinkedIn, kterou personalisté používají pro oslovení kandidátů nejčastěji. Neomezujte se však jen na ni, firmy realizují nábor také skrze Facebook, Twitter či Instagram. Sledujte společnosti, které vás zajímají, ale také facebookové skupiny vašeho zaměření. Na Facebooku totiž mají své skupiny všichni od marketérů, přes účetní až po řidiče kamionů. Snadno se tak propojíte s lidmi z oboru, kteří by o dostupné práci mohli vědět více.

A v neposlední řadě se nebojte rozhodit sítě a vsaďte na kontakty. Ptejte se známých kolem, dejte vědět, že jste otevřeni nové příležitosti. Není výjimkou, že zaměstnavatelé rádi přijmou osobu na doporučení.

Jděte tomu naproti

Nebojte se oslovit vašeho vysněného zaměstnavatele napřímo, i když aktuálně nemá zveřejněný inzerát pro vás. Napište e-mail a představte se. Nikdy nevíte, co se odehrává za zavřenými dveřmi. 

Neváhejte odpovědět také na inzeráty, které na vás působí příliš seniorně nebo v nich najdete nároky, které nesplňujete. Naštěstí pro vás panuje v současnosti na pracovním trhu hlad po kvalitních zaměstnancích a šance získat to pravé místo je velká. Zaměstnavatelé bývají za takové situace ochotnější vhodné kandidáty některé dovednosti případně doučit.

Na druhou stranu neusínejte na vavřínech. Chcete-li být úspěšní, měli byste doplňovat znalosti či dovednosti po celou dobu své kariéry. Můžete si je jednoduše osvojit pomocí kurzů, workshopů či školení, nebo můžete absolvovat rekvalifikační kurzy financované úřadem práce. Investice do vašeho profesního rozvoje vám otevře nové možnosti a vrátí se vám ve formě lépe placeného zaměstnání. A celá řada kurzů se dnes nabízí zdarma či za symbolickou cenu, proto neváhejte a jděte do toho.

Nepodceňujte sílu sebeprezentace / Prodejte se

Uvědomte si svoji hodnotu a nebojte se prodat. Sepište si atraktivní životopis tak, abyste se představili v tom nejlepším světle a vypíchli jste hlavně ty dovednosti a schopnosti, které daný zaměstnavatel požaduje. Neposílejte tedy jedno generické CV, ale vždy ho upravte na míru. Nezapomeňte ani na motivační dopis. Pár řádek o tom, co a proč vás na dané pozici zaujalo, může přidat tolik potřebné body navíc. Je to minimálně důkaz, že jste si dali s odpovědí na inzerát práci a že o místo máte opravdu zájem.

Na pohovory choďte připravení. Pečlivá příprava udělá z pohovoru mnohem méně stresovou záležitost, než se může na první pohled zdát. Zjistěte si toho o firmě co nejvíc, připravte si odpovědi na nejběžnější otázky, třeba o vašem předchozím zaměstnání, silných či slabých vlastnostech, a klidně trénujte projev i před zrcadlem. Na pohovor se upravte a buďte připraveni ukázat svou profesionalitu, zkušenosti, dovednosti a sebevědomí.   

Buďte sám svým šéfem 

Nechcete chodit na pohovory a dokazovat jiným co ve vás je? Žádné místo vám nevyhovuje? Není vám příjemné se podřizovat a poslouchat pokyny jiných? Možná jste během svého uvažování došli k závěru, že raději než zůstat zaměstnancem a vydělávat pro cizí firmu, postavíte se na vlastní nohy a budete si vydělávat jen sami na sebe. Pokud jste aktivní, soběstační, chcete za své jednání zodpovídat sami, nebojíte se vystupovat samostatně a někdy čelit těžkým výzvám, pak rozhodně stojí za to podnikatelskou dráhu zvážit. Je však třeba mít na paměti, že podnikání vyžaduje pečlivou přípravu a odvahu a nevyhnutelně s sebou nese jistou dávku nepohodlí a rizika. 

Pokud si nejste jisti, jestli je podnikání pro vás, mrkněte na náš článek Výhody freelancingu. Máte-li jasno, ale nevíte, kde začít, přečtěte si článek Co je potřeba zařídit, než začnete podnikat.